Mera om Hampa materialet

DE EKOLOGISKA FÖRDELARNA MED HAMPA 

  1. 100% biologiskt nedbrytbar
  2. ingen bevattning behövs
  3. ingen kemisk behandling

Hampa försvann nästan i Europa och Nordamerika på 1930-talet, inte bara på grund av konkurrensen mellan bomull och syntetfibrer, utan också som ett resultat av narkotikabekämpning lagstiftningen. Den ”industriella” hampan som nu används i textilapplikationer innehåller knappast någon av den psykoaktiva komponenten THC. Eftersom hampa idag uppskattas allmänt som en hållbar fiber, gör den nu en långsam återkomst i Europa. Ett av problemen är att, tillsammans med maskinerna som används i de olika stadierna av textil tillverkningsprocessen, har mycket kunskap försvunnit.

DEN HÅLLBARA HAMPAN

Hampa anses vara en av de mest hållbara textilier som är kända. 

Växten behöver inte vattnas under tillväxt, har nästan inga naturliga fiender (insekter) och behöver därför ingen behandling med bekämpningsmedel. Eftersom det växer väldigt snabbt (upp till fyra meter på bara ett par månader) har ogräs inte en chans, hindrar inte hampa växtens tillväxt och herbicider är inte nödvändiga. 

Hampa är en naturlig produkt: den är 100% biologiskt nedbrytbar, mycket stark och har en fin touch och känsla.

  • 100% biologiskt nedbrytbar
  • ingen bevattning behövs
  • ingen kemisk behandling
  • miljövänlig finish

Hampa anses av många vara den mest ekologiska textilfibern. Växten kräver lite vatten, är 100 procent biologiskt nedbrytbar och har knappast några naturliga fiender som gör det enkelt att odla den miljövänligt utan användning av insektsmedel eller herbicider. Hampfibrer är mycket starka, varför det tidigare användes för segel och rep. Det är dock också mycket lämpligt för att göra kläder och heminredning, hampa verkar representera framtiden.

Klädernas egenskaper, hur det känns och bärs bestäms till stor del av de naturliga egenskaperna hos fibern den var tillverkad av. Hampa behåller lite luft och har små isoleringsegenskaper. Därför känns den fräsch och cool, vilket gör den idealisk för sommarkläder. Dessutom har hampa goda antibakteriella och UV-resistenta egenskaper. Hampakläder absorberar snabbt vatten och släpper snabbt tillbaka det i luften, vilket ger komfort under varma dagar. I kombination med bomull eller ull passar den också perfekt för de kallare dagarna.

Hampa kan bäras direkt på huden, den känns fin, även om den är mindre mjuk och mindre elastisk än till exempel bomull. Dess relativa styvhet gör också att vävd hampa skryter snabbare. Det är en egenskap som ingår i detta unika material och många (inklusive Giorgio Armani) anser att det är en charmig egenskap.

Blandningar med ekologisk bomull

Ibland bomulls de kortare hampa fibrerna och spinnas i kombination med (organisk) bomull. Denna blandning av material kan betraktas som en viktig innovation inom den moderna textilindustrin och kan endast produceras av ett fåtal företag. Att blanda den med bomull gör hampan (och alla fördelarna som fibern erbjuder) lättare att applicera i stickade tyger som kräver mer elasticitet. Ren hampa är också en ganska tung fiber och mycket dyr att producera. En blandning med ekologisk bomull minskar både vikten och kostnaden och ger oss överkomliga tyger som innehåller hampa.

Från cigarettpapper till tjocka rep

Under århundradena ansågs hampa vara en av de viktigaste och mest användbara växterna. Möjligheterna det är nästan oändliga och användes i ett brett sortiment av produkter, från ultratunt cigarettpapper till tjocka rep. George Washington, John Adams och Thomas Jefferson, USAs Founding Fathers, odlade alla hampa. Men på 1930-talet var odling av hampa förbjuden i USA eftersom växten var för mycket associerad med droger. Den psykoaktiva komponenten THC förekommer dock knappast i industriell hampa från vilken textilier tillverkas. Ändå utvidgades odlings förbudet även till Europa. Resultatet var att växten praktiskt taget försvann från de europeiska och amerikanska fälten, tillsammans med maskinerna och specialkunskaper om odling och bearbetning.

Kina var redo att fylla det gap som lämnades av européerna och amerikanerna och blev det ledande hampa producerande och exporterande landet, en position som den har haft sedan dess.

Från och med 2010 har mer och mer industriell hampa odlas i Europa, men den bearbetas endast sällan till kläder eller textilier, även om den vanligaste hampssorten i Europa (sk Medelhavshampa) är mycket lämplig för detta ändamål på grund av dess långa fiberlängd.

 

Såvitt vi vet är GOTS-certifierade hampatyger ännu inte på marknaden. Ändå är detta en utveckling man kan förvänta sig inom en snar framtid. GOTS-certifierade fiberdukar från hampa finns redan och en odling av certifierad organisk hampa behöver inte orsaka några problem, inte heller rätning och vidare bearbetning.

HEMP TEXTILIER

Hampa ansågs en gång vara en av de mest användbara fibrerna som är kända för mäniskan, eftersom det kunde göras så mycket av den. Den användes för att tillverka kläder samt för att göra rep och segel, fylla kuddar etc. Faktum är att denna mångsidighet inte har förändrats: nya applikationer inkluderar användning av hampa i biologiskt nedbrytbara kompositer, interiör och kosmetika. Hampa ses allmänt som ett av de mest hållbara materialen för mode.

HAMPA: HÅLLBAR OCH EKOLOGISK

Hampa är en så kallad bastfibrer och är gjord av hampa växtens stjälkar (cannabis sativa). Det är en av de äldsta fibrerna som används för textilproduktion. Speciellt under medeltiden, innan bomull blev en massprodukt och erövrade de europeiska marknaderna, var hampa en av de mest använda och populära naturfibrerna. Till och med i början av 1900-talet odlades den över hela Europa, men idag domineras marknaden av kinesisk hampa. Till denna dag är den fortfarande en högt värderad naturprodukt som appliceras inom mode, inredning men på grund av dess styrka även i biokompositer.

HAMPA I KLÄDER

Hampgarn och tyger är mycket lämpliga för kläder. Fibern har specifika egenskaper som skiljer den kraftigt från de flesta andra material och gör den unik.

Hampa täcker inte mycket luft och har relativt dåliga isoleringsegenskaper. I det här liknar det linne: hampatyger känns fräscha och svala, en tydlig fördel för sommarkläder. Dessutom är hampa mycket absorberande. Det tar snabbt upp vatten och släpper också ut det snabbt. På varma dagar hjälper detta till att reglera mikroklimatet mellan kropp och kläder.

Hampa stöds väl när den bärs direkt på huden även om den är styvare, hårdare och mindre elastisk än bomull och därför mindre smidig. Dessa egenskaper orsakar också att materialet skrynklas när det används i vävda tyger, även om den här egenskapen också kan betraktas som en del av dess ”naturliga charm”.

Så nu har du mera fakta om den underbara fibern Hampa. Hä kommer lite förslag på produkter som du kan köpa som är tillverkade i Hampa av oss.