Slow living är en livsstil som betonar en långsammare inställning till aspekter av vardagen. Den har definierats som rörelse eller handling där man främjar en avslappnad filosofi med lugn takt.

Det verkar finnas en global enighet om att allt startade 1986 då Carlo Petrini protesterade mot öppnandet av en McDonalds i Rom (heja Carlo!) Detta ögonblick skulle markera början.

Några år senare var den internationella Slow Food-rörelsen officiellt bildades. 

Fast food och Fast fashion refererar till den mass-och-överproduktion som sker av de globala företagen idag, och de har bara blivit större och mer skadliga på grund av det.

Slow food och slow living föreslås ibland som lösningar på vad den gröna rörelsen ser som konsekvenserna av materialistiska och industriella livsstilar.

Slow Living innebär att strukturera ditt liv kring mening och uppfyllelse. I likhet med "frivillig enkelhet" (voluntary simplicity ) och "nedväxling" (downshifting) betonar det en mindre-mer-mer-strategi, med fokus på livskvaliteten.

Slow Living tar upp önskan att leva ett mer balanserat liv och att sträva efter en mer holistisk känsla av välbefinnande i ordets fulla bemärkelse.

En påstådd fördel av SLOW living är att när vi lever i en snabb takt får det oss att uppfatta våra liv som kaotiska och flyktiga, medan en långsammare inställning kan ge människor tid att njuta mer av livet och göra oss mer medvetna om sensoriska signaler.

Slow living hindrar inte antagandet av vissa tekniker som mobiltelefoner, Internet och tillgång till varor och tjänster, utan uppmuntrar en mer sund och jordnära livsstil. 

Termen “SLOW” är en engelsk akronym för att visa fyra huvudämnen som långsam levnad fokuserar på.

'S' (Sustainable) står för hållbar, vilket betyder att det har en begränsad inverkan på naturen och prioriterar kvalite som räcker länge.

'L' (Local) avser lokalt, vilket betyder att man använder material från sitt närområde och köper produkter som producerats geografiskt nära. 

'O' (Organic) står för organisk, vilket betyder att man undviker produkter som har genetiskt konstruerats eller massproducerats och satsar på material med en återvinnings-och-hållbar struktur.

Slutligen har vi 'W' (Whole), för helhet. Detta ord representerar att materialet inte är genetiskt modifierat eller blir massproducerat.

För oss är det viktigt att aktivt jobba med denna typ av mindset och applicera det i flera olika aspekter i vårt företag. Vi anser att det ger en bättre produkt och med den etiken kan våra produkter OCH vi må bra av processen!

 Häng med till Flory´s hållbara värld ♥

Ljus & Kärlek

/ Caroline Gadd, grundare av FLORY 

  1. Du kan alltid maila mig på caroline@flory.se.