Hampa som material: Från cigarettpapper till tjocka rep

Från cigarettpapper till tjocka rep

Under århundradena ansågs hampa vara en av de viktigaste och mest användbara växterna. Möjligheterna det är nästan oändliga och användes i ett brett sortiment av produkter, från ultratunt cigarettpapper till tjocka rep. George Washington, John Adams och Thomas Jefferson, USAs Founding Fathers, odlade alla hampa. Men på 1930-talet var odling av hampa förbjuden i USA eftersom växten var för mycket associerad med droger. Den psykoaktiva komponenten THC förekommer dock knappast i industriell hampa från vilken textilier tillverkas. Ändå utvidgades odlings förbudet även till Europa. Resultatet var att växten praktiskt taget försvann från de europeiska och amerikanska fälten, tillsammans med maskinerna och specialkunskaper om odling och bearbetning.

Kina var redo att fylla det gap som lämnades av européerna och amerikanerna och blev det ledande hampa producerande och exporterande landet, en position som den har haft sedan dess.

Från och med 2010 har mer och mer industriell hampa odlas i Europa, men den bearbetas endast sällan till kläder eller textilier, även om den vanligaste hampssorten i Europa (sk Medelhavshampa) är mycket lämplig för detta ändamål på grund av dess långa fiberlängd.

 

Såvitt vi vet är GOTS-certifierade hampatyger ännu inte på marknaden. Ändå är detta en utveckling man kan förvänta sig inom en snar framtid. GOTS-certifierade fiberdukar från hampa finns redan och en odling av certifierad organisk hampa behöver inte orsaka några problem, inte heller rätning och vidare bearbetning.

HEMP TEXTILIER

Hampa ansågs en gång vara en av de mest användbara fibrerna som är kända för mäniskan, eftersom det kunde göras så mycket av den. Den användes för att tillverka kläder samt för att göra rep och segel, fylla kuddar etc. Faktum är att denna mångsidighet inte har förändrats: nya applikationer inkluderar användning av hampa i biologiskt nedbrytbara kompositer, interiör och kosmetika. Hampa ses allmänt som ett av de mest hållbara materialen för mode.

HAMPA: HÅLLBAR OCH EKOLOGISK

Hampa är en så kallad bastfibrer och är gjord av hampa växtens stjälkar (cannabis sativa). Det är en av de äldsta fibrerna som används för textilproduktion. Speciellt under medeltiden, innan bomull blev en massprodukt och erövrade de europeiska marknaderna, var hampa en av de mest använda och populära naturfibrerna. Till och med i början av 1900-talet odlades den över hela Europa, men idag domineras marknaden av kinesisk hampa. Till denna dag är den fortfarande en högt värderad naturprodukt som appliceras inom mode, inredning men på grund av dess styrka även i biokompositer.

HAMPA I KLÄDER

Hampgarn och tyger är mycket lämpliga för kläder. Fibern har specifika egenskaper som skiljer den kraftigt från de flesta andra material och gör den unik.

Hampa täcker inte mycket luft och har relativt dåliga isoleringsegenskaper. I det här liknar det linne: hampatyger känns fräscha och svala, en tydlig fördel för sommarkläder. Dessutom är hampa mycket absorberande. Det tar snabbt upp vatten och släpper också ut det snabbt. På varma dagar hjälper detta till att reglera mikroklimatet mellan kropp och kläder.

Hampa stöds väl när den bärs direkt på huden även om den är styvare, hårdare och mindre elastisk än bomull och därför mindre smidig. Dessa egenskaper orsakar också att materialet skrynklas när det används i vävda tyger, även om den här egenskapen också kan betraktas som en del av dess ”naturliga charm”.

Så nu har du mera fakta om den underbara fibern Hampa.