DE EKOLOGISKA FÖRDELARNA MED HAMPA 

Hampa försvann nästan i Europa och Nordamerika på 1930-talet, inte bara på grund av konkurrensen mellan bomull och syntetfibrer, utan också som ett resultat av narkotikabekämpning lagstiftningen. Den ”industriella” hampan som nu används i textilapplikationer innehåller knappast någon av den psykoaktiva komponenten THC. Eftersom hampa idag uppskattas allmänt som en hållbar fiber, gör den nu en långsam återkomst i Europa. Ett av problemen är att, tillsammans med maskinerna som används i de olika stadierna av textil tillverkningsprocessen, har mycket kunskap försvunnit.

DEN HÅLLBARA HAMPAN

Hampa anses vara en av de mest hållbara textilier som är kända. 

Växten behöver inte vattnas under tillväxt, har nästan inga naturliga fiender (insekter) och behöver därför ingen behandling med bekämpningsmedel. Eftersom det växer väldigt snabbt (upp till fyra meter på bara ett par månader) har ogräs inte en chans, hindrar inte hampa växtens tillväxt och herbicider är inte nödvändiga. 

Hampa är en naturlig produkt: den är 100% biologiskt nedbrytbar, mycket stark och har en fin touch och känsla.

  • 100% biologiskt nedbrytbar
  • ingen bevattning behövs
  • ingen kemisk behandling
  • miljövänlig finish

Hampa anses av många vara den mest ekologiska textilfibern. Växten kräver lite vatten, är 100 procent biologiskt nedbrytbar och har knappast några naturliga fiender som gör det enkelt att odla den miljövänligt utan användning av insektsmedel eller herbicider. Hampfibrer är mycket starka, varför det tidigare användes för segel och rep. Det är dock också mycket lämpligt för att göra kläder och heminredning, hampa verkar representera framtiden.

Klädernas egenskaper, hur det känns och bärs bestäms till stor del av de naturliga egenskaperna hos fibern den var tillverkad av. Hampa behåller lite luft och har små isoleringsegenskaper. Därför känns den fräsch och cool, vilket gör den idealisk för sommarkläder. Dessutom har hampa goda antibakteriella och UV-resistenta egenskaper. Hampakläder absorberar snabbt vatten och släpper snabbt tillbaka det i luften, vilket ger komfort under varma dagar. I kombination med bomull eller ull passar den också perfekt för de kallare dagarna.

Hampa kan bäras direkt på huden, den känns fin, även om den är mindre mjuk och mindre elastisk än till exempel bomull. Dess relativa styvhet gör också att vävd hampa skryter snabbare. Det är en egenskap som ingår i detta unika material och många (inklusive Giorgio Armani) anser att det är en charmig egenskap.

Blandningar med ekologisk bomull

Ibland bomulls de kortare hampa fibrerna och spinnas i kombination med (organisk) bomull. Denna blandning av material kan betraktas som en viktig innovation inom den moderna textilindustrin och kan endast produceras av ett fåtal företag. Att blanda den med bomull gör hampan (och alla fördelarna som fibern erbjuder) lättare att applicera i stickade tyger som kräver mer elasticitet. Ren hampa är också en ganska tung fiber och mycket dyr att producera. En blandning med ekologisk bomull minskar både vikten och kostnaden och ger oss överkomliga tyger som innehåller hampa.